Lilian

Lilian Fredriksson

Förlagskonsult, författare, översättare, kulturskribent, lärare

Född 1942 i Granhöjden, Vilhelmina – praktiskt taget i Marsfjällets skugga – och uppväxt på föräldrarnas lantgård. Kan handmjölka kor.

Bildningsgången inleddes 1947 i den lilla byskolan i Strömnäs, men det blev en ledsam början eftersom fröken omedelbart dog. Min tidiga skolgång kantades över huvud taget av tragedier. År 1955 började jag i realskolan i Vilhelmina och bodde då inackorderad hos tant Tilda som drev ett gästgiveri. Dessvärre brann huset ner eftersom en av gästerna hade somnat ifrån cigaretten. Här fick jag dock mina första kontakter med litteraturen eftersom mitt rum var fyllt med bokhyllor och jag fick senare veta att det egentligen var den kände Norrlandsförfattaren Helmer Grundströms rum.

I Vilhelmina fanns inget gymnasium på den tiden utan jag bestämde mig för att söka till Högre Allmänna Läroverket i Lycksele där jag valde den treåriga latinlinjen. Även där var det inackorderingsrum gällde, vilket visade sig vara en god träning inför studierna i Uppsala senare när det gällde att ta ansvar för sig själv. 

Studierna i Uppsala inleddes med att jag råkade gå fel och hamna på nordiska språk istället för på litteraturhistorien, vilket var tur då undervisningen där påminde om skoltiden med fasta lektioner varje dag.

Sedan följde så litteraturhistoria med poetik som det hette då, konsthistoria, nordisk-och jämförande folklivsforskning, dramatik, estetik, spanska, religionskunskap samt idé-och lärdomshistoria.

Bestämde mig 1969 för att bli lärare i svenska, spanska och religionskunskap och började på lärarhögskolan i Uppsala.

Mina första riktiga lärartjänster blev på bl.a. Cederbladsskolan i Uppsala och Sigtunaskolan..Tyvärr brann skolan och den slogs samman med Humanistiska läroverket och vi lärare förflyttades till dåvarande Märstagymnasiet vilket visade sig vara en mycket väsensskild skola.

Hade under ett antal år ett samarbete med lärarhögskolan i Uppsala som handledare för blivande lärare.

Övergick så småningom till att ägna tiden åt min mans och mitt gemensamma konsultföretag Regina Förlag AB där vi översätter, författar, skriver kritik, redigerar med mera.

Regelbundet verksam som litteraturkritiker tidigare, framför allt iJury - tidskrift för deckarvänner; därtill medverkan i ett antal andra tidningar och tidskrifter.

Lektör vid Bibliotekstjänsts sambindningsredaktion.

Medlem av Författarförbundet (översättarsektionen) samt Författarcentrum Öst.

Ledamot av Svenska Deckarakademin (preses 1989-92). Skattmästare 2007-2010

Verksam inom Damsällskapet Concordia som bland annat sekreterare samt inom   Mariaorden, också som sekreterare; och redaktör för Mariabladet.

Styrelseledamot av Sällskapet Pelle Svanslös Vänner.

Medlem av Uppsala Linné Rotaryklubb (president 2001-02). Paul Harris Fellow 2015.

 I yngre år verksam inom Uppsala Kammarteater i varierande  roller. På senare år spelat Amalia von Helvig i En afton med  Geijer på Geijersgården i Uppsala