Katterna

Janus och Mariposa

Ett hem är inget hem utan katt, sägs det, och det är helt överensstämmande med verkligheten.

När vår senaste katt Semiramis gick hädan i hög ålder för några år sedan var vi nog inställda på att inte skaffa någon fler katt. Sorgen efter en älskad katt är outsäglig och att återigen behöva genomlida tomheten och saknaden när stunden har kommit kändes inte lockande då.

Så hände det sig i juletid  att vi blev tillfrågade om vi kunde ta hand om ett par jourkatter några veckor eftersom den ordinarie jourmatten skulle resa bort.

Ja, så kom Janus och Farfalle till oss. Självklart var de lite avvaktande till en början. Vi släppte ut dem i vår serveringsgång och på mycket korta ben smög de sig vidare bort till hallen där det står en öppen spis. Hankatten Janus (en magnifik Maine Coon) sökte genast sin tillflykt dit. Små begränsade utrymmen är hans melodi förstod vi. Honkatten Farfalle som är betydligt yngre, föredrog att jaga runt med sina leksaker – alla var uppenbarligen dödsfarliga varelser som genast måste tillintetgöras …

Att sova i våra sängar var också skönt, till och med när vi låg i dem. Att det blev lite trångt för oss gjorde dem ingenting. Vi vet ju också vår plats i deras tillvaro, vi är deras personal.

Efter julhelgerna skulle de återvända till det ordinarie jourhemmet, men t f Husse hade svårt att ta till sig detta och resultatet blev att vi adopterade dem den 5 januari 2014 och den dagen räknar vi nu som deras födelsedag, vilket givetvis ska firas nästa år.

Deras namn?

Janus har utan tvekan fått namn efter den romerska guden med två ansikten. Till skillnad från denna har han emellertid inte ett ansikte i bak och ett i fram, utan liksom två olika ansiktshalvor, vilket gör att han mest ser ut som Fantomen på Operan med sin lilla halvmask.

När Farfalle och hennes fyra ungar infångades fick de alla namn efter pastasorter. Men vi ville inte ha en katt som heter som ett slags makaroner, så  vi översatte Farfalle (fjäril på italienska) -  till spanskans motsvarighet Mariposa som ju innehåller ett s-ljud som är lätt för en katt att uppfatta.

Allt väl så här långt i alla fall och katterna är en prydnad för vårt hem och vårt företag. Vi är glada över deras sällskap och tillgivenhet och vi hoppas innerligt att de trivs hos oss.

Föreningen Samvetet

Föreningen Samvetet är en ideell förening med bas i Uppsala som tar hand om och omplacerar hemlösa och avlivningshotade katter.